Kako odstraniti klopa?

Klopi so lahko velika nevšečnost, predvsem pa tudi velika nevarnost, saj prenašajo bolezni, ki imajo lahko zelo resne posledice. So celo smrtonosni, če pride do komplikacij pri razvoju okužbe, težave pa so prisotne tudi na dolgi rok. Zato je pomembno, da ukrepamo preventivno in pravočasno. Če se vseeno zgodi, da se uspe klop prisesati na telo, pa moramo vedeti, kako odstraniti klopa. Pravilen postopek je ključnega pomena pri varnem odstranjevanju klopa, saj s tem poskrbimo za kar najboljši rezultat. Če ne vemo, kako odstraniti klopa, in se tega opravila lotimo površno, lahko naredimo več škode kot koristi – pravzaprav se lahko tudi na ta način okužimo. Na srečo opravilo ni tako zelo zahtevno, da ga ne bi mogli opraviti kar sami, sploh če imamo pravo orodje in dovolj znanja. O tem, kako odstraniti klopa, se lahko podrobneje informiramo tudi iz raznih drugih virov, tudi zloženk o klopnih boleznih. Predvsem pa je pomembno, da pri postopku ne kompliciramo in ne eksperimentiramo. Ne potrebujemo posebnih pripomočkov in sredstev, predvsem ne takšnih, ki jih priporočajo kakšni nepreverjeni nasveti, ki se širijo le od ust do ust. Pravo orodje je pinceta, to je pa tudi vse, kar potrebujemo.

Kako odstranimo klopa?

Kako odstraniti klopa s pinceto?

Čeprav so klopi dokaj drobni, jih lahko s pinceto zanesljivo zgrabimo. Seveda smo pozorni na to, da ne stiskamo preveč, a vseeno klopa čvrsto držimo. Kako odstraniti klopa, ko ga enkrat čvrsto držimo? Enakomerno ga izvlečemo v smeri pravokotno na kožo. Ne cukamo in ne vrtimo, preprosto ga počasi potegnemo s kože. Tako lahko klopa odstranimo nadzorovano in v celoti, brez tveganja za kakšne težave. Z nekaj prakse se hitro naučimo, kako odstraniti klopa, isti postopek pa lahko izvedemo tudi brez pincete, če smo dovolj spretni z lastnimi prsti. Pozorni smo predvsem na to, da klopa ne razpolovimo, odstraniti ga moramo v celoti.

Za več nasvetov kliknite tukaj.

Mezoterapija je naravna metoda za pomlajevanje kože

Ko postajamo starejši, se to pokaže tudi na naši koži. Zlasti se to dobro pokaže na obrazu, dekolteju, vratu in na rokah. Koža se zmanjša zaradi prekrvavitve. Posledično je oslabljena preskrba s kisikom in hranili. Telesu to onemogoča preskrbo s toksini. Posledično se pojavijo znaki prezgodnjega staranja. Mezoterpija pa je odlična rešitev, ki to lahko zelo dobro preprečuje. Še zlasti je ta metoda ugodno vpliva na utrujen izgled kože, izgubo sijaja in tona, gube ter ohlapnost in na škodljive posledice izpostavljenosti soncu. Mezoterapija spodbuja nastanek kolagena, obnavlja celice, koža se regenerira, gladi gube na površini, navlaži in ne nazadnje koža postane veliko bolj elastična. Metoda je primerna tako za moške kot za ženske vseh starosti. Zanjo se odloča vse več ljudi, saj je tudi cenovno popolnoma dostopna. Na voljo vam je v številnih kozmetičnih salonih, kjer je opravljana pod okriljem strokovnjaka.

Mezoterapija

 

 

 

Mezoterapija in njene prednosti

Verjetno ste se tudi vi kdaj v ogledalu ustrašili sami sebe, ko ste pod določeno svetlobo opazili gube in kar precej postarano kožo. Že v istem hipu pa ste pričeli razmišljati, kako bi se tega znebili v čim krajšem času. Verjetno ste posegli po kateri od številnih krem, ki so vam dandanes dostopne na prav vsakem koraku. A veliko boljša rešitev je, na primer, mezoterapija. Gre za popolnoma naravno metodo odstranjevanja in glajenja gub. Obenem je metoda neboleča, kar je zelo pomembna prednost. Kaj vse še vam ponuja, si lahko ogledate na spletni strani uveljavljenega ponudnika, pri katerem se lahko naročite še na druge izjemno koristne posege, ki poskrbijo za vaš veliko mlajši izgled. Mezoterapija je samo ena od storitev, ki pa je tudi med najbolj priljubljenimi. Izvajajo jo posebni strokovnjaki, ki vam bodo po posegu povedali, kako svoje telo na primeren način za zdrav in mlajši izgled negovati še naprej.

Zgaga, nadležen pekoč občutek

Zgaga je pekoč občutek za prsnico, žličko ali proti vratu. Najpogosteje se zgaga pojavi kmalu po zaužitju obroka. V javnosti razširjeno zmotno prepričanje zgago povezuje zgolj z prehrano. Zgaga ni pogojena zgolj s prehrano, lahko pa je povod zanjo. To je hrana, ki sproži nastanek velike količine prebavnih sokov v želodcu, v njih najdemo poleg encimov tudi veliko želodčne kisline. To so lahko začimbe, alkohol, čebula, česen, mastna hrana, orehi, kislo sadje in gazirane pijače.

Gastroezofagealna refluksna bolezen

Refluksna bolezen povzroča težave z vračanjem oziroma čezmernim zatekanjem kisle želodčne vsebine iz želodca v požiralnik. Vzrok je največkrat slabše delovanje želodčne zapiralke. Ta preprečuje vrnitev vsebine želodca v požiralnik. Refluksna bolezen nastopi pogosteje pri osebah s previsoko telesno težo in nezdravim življenjskim slogom, pri stresu izpostavljenih osebah, med nosečnostjo, ob mehanskih poškodbah zapiralne mišice ter v raznih drugih primerih. Zgaga je lahko tudi posledica uživanja nekaterih zdravil. Razvita gastroezofagealna refluksna bolezen nastopi, ko se zgaga združi s pasivnim pritekanjem želodčne vsebine pri ležanju ali napenjanju. Visoka koncentracija želodčne kisline lahko ob zatekanju želodčne kisline povzroči celo astmatičen napad ali pogost kroničen kašelj. Zgaga povzroča pri odraslih težave v povprečju enkrat letno, refluksna bolezen pa prizadene okrog četrtino ljudi v razvitem svetu. Bolezen se ne razvije takoj, zato velja biti pozoren na simptome, ki nakazujejo razvoj bolezni. Simptomi so pekoče bolečine pri požiranju hrane, pogosto bruhanje, hujšanje, pomanjkanje nutrientov, hitra sitost ter slaba krvna slika. Pomoč nam lahko nudi zdravnik specialist, ki ugotovi stanje z endoskopskim pregledom zgornjih prebavil, s pomočjo regentske slike požiralnika, z merjenjem gibljivosti požiralnika ter merjenjem kislosti sluznice in vsebine. Če je vzrok nepravilna prehrana ali nezdrav življenjski slog, lahko poizkušamo spremeniti življenjski slog in prehranske navade. Zgaga in pekoč občutek v žlični se lahko odpravlja tudi z nekaterimi zdravili, ki so v lekarnah na voljo brez recepta.

Idealna telesna teža za ženske

Idealna telesna teža je velika želja vsake ženske in tudi nekaterih moških. Vsi si želimo biti lepi, popolni ter urejeni, saj imamo tako večjo samozavest in se bolje počutimo. Vendar pa se je za idealno telesno težo potrebno tudi potruditi. Nekateri ljudje imajo seveda že gensko zasnovo za vitko postavo, vendar pa na žalost te sreče nimamo vsi. Vsakdo, ki se bori z odvečnimi kilogrami in pomisli na idealno telesno težo, hitro obupa. Idealna telesna teža je nekaj kar bi radi dosegli hitro in brez velikih težav ter naporov. To pa je seveda izredno težko. Kdor se zavestno odloči, da bo začel skrbeti za idealno telesno težo, mora premeniti svoj način življenja. Ne moremo na primer paziti na prehrano in pri tem pozabiti na redno telovadbo. Idealna telesna teža ne pride kar sama od sebe. Z veliko volje in vztrajnosti je že veliko ljudem uspelo doseči svojo idealno telesno težo, seveda pa so se morali odreči vsem razvadam.

idealna telesna teža za ženske

Idealna telesna teža se lahko doseže brez večjih odrekanj

Za vsakega debelejšega človeka, je idealna telesna teža pretežak cilj, ravno zato je potrebno imeti ob sebi prave strokovnjake, ki se dnevno posvečajo ljudem s prekomerno težo. Ko ženske vprašamo, kakšna je njihova idealna telesna teža, nam največkrat odgovorijo, da takšna, ki so jo imele v mladosti ali pred porodom. Veliko žensk pomisli na najljubše kavbojke, ki jih ne morejo več obleči, a vseeno upajo, da jih bodo nekoč lahko ponovno vzele iz omare. Idealna telesna teža je dosegljiva le, če imamo pred seboj dobro zastavljene cilje. Zavestno se moramo odločiti, da se boo odpovedali mastni prehrani in sladkarijam ter tako začrtati pravo smer, ki se je moramo nato strogo držati. Za doseganje idealne telesne teže se moramo zelo potruditi. Spremeniti moramo svoje prehranjevalne navade, opustiti pitje alkohola ter začeti vsakodnevno telovaditi. Ker so prvi koraki najtežji, je dobro, da svojo pot do uspeha zaupamo preizkušenim centrom, ki se posvečajo izgubi odvečnih kilogramov.

Zdravstveno zavarovanje po 26. letu

Zdravstveno zavarovanje je obvezno, na srečo pa je sistem dobro urejen in večinoma ni treba skrbeti glede plačevanja v skupni sklad zavarovanja. Moramo pa biti pozorni na to, kako je naše zavarovanje urejeno, predvsem takrat, ko se bližamo kakšnim spremembam, ki utegnejo spremeniti stanje glede zavarovanja. Pomembno je pomisliti na zdravstveno zavarovanje po 26. letu – to je običajno prva prelomnica, na katero moramo biti pozorni. Pred 26. letom so mladi običajno zavarovani kot družinski člani, zato z zavarovanjem sami praktično nimajo opravka. Zdravstveno zavarovanje po 26. letu pa zahteva nekaj več pozornosti, saj po tej starosti ta ureditev ni več možna. Tudi prej se lahko zgodi, da otrok nima več pravice do koriščenja takšne ureditve, če opusti šolanje in spremeni svoj status. A po 26. letu pride v vsakem primeru do spremembe, ki zahteva prilagoditev – tudi tisti, ki še študirajo, bodo morali zdravstveno zavarovanje po 26. letu urejati sami, ne več po starših.

Ko gremo v tujino se je dobro zavarovati

Katere opcije ponuja zdravstveno zavarovanje po 26. letu?

Pravzaprav zdravstveno zavarovanje po 26. letu ni kakšna posebna kategorija, temveč privzeto stanje. Pred tem pač velja možnost uveljavljanja zavarovanja po starših, zato se niti ne sprašujemo o možnih ureditvah.Zdravstveno zavarovanje po 26. letulahko uredimo na različne načine, enako velja za ureditev prej, če zavarovanec ni več vzdrževani družinski član. Najpogosteje se uredi zavarovanje preko delovnega razmerja, lahko pa se zavarovanec zavaruje tudi kot občan, če ustreza določenim pogojem. V nekaterih primerih pride v poštev tudi denarna socialna pomoč, ki krije prispevke za zavarovanje. V vsakem primeru pa je treba pravočasno izbrati pravo rešitev za zdravstveno zavarovanje po 26. letu, saj lahko v nasprotnem primeru pride do velikih nevšečnosti. Poleg tega veljajo za nove ureditve zavarovanja lahko tudi določene čakalne dobe, preden lahko začnemo koristiti vse ugodnosti, ki jih ponuja zavarovanje. Preverite ponudbo zavarovanj na vzajemna.si.