Dodatno zavarovanje vam lahko koristi takrat, ko to najmanj pričakujete

Verjetno se vsi velikokrat sprašujete, zakaj bi sploh imeli sklenjeno katerokoli obliko zavarovanj. Je že res, da si nihče ne želi zboleti, ampak imamo na to sami zelo malo vpliva. Tako se nam lahko pojavi bolezen ravno takrat, ko to najmanj pričakujemo, pa ni potrebno, da smo stari. Dodatno zavarovanje je zato ena od oblik različnih zavarovanj na katerega bi morali vsi pomisliti, še predno zbolite.

 

Verjetno ste za to vrsto zavarovanja slišali že vsi, ki veliko potujete, pa niti ne veste za to. Različna zdravstvena zavarovanja za tujino so ena od najbolj pogostih oblik dodatnega zavarovanja, ki vam krijejo stroške zdravljenja v tujini, največkrat ob kakšnih poškodbah. Zdravstveno zavarovanje za tujino pa ni edina oblika dodatnega zavarovanja, ampak je izbira tovrstnih zavarovanj zelo široka.

Ponudba dodatnega zavarovanja je zelo pestra

Ker dodatno zavarovanje krije predvsem različne nadstandardne storitve, lahko sklepamo, da je ponudba tovrstnih zavarovanj resnično zelo pestra. Različne zavarovalnice tako ponujajo različna dodatna zavarovanja, ki vam omogočajo krajše čakalne dobe, nezgodno zavarovanje za primer smrt ali dodatno drugo strokovno mnenje v primeru bolezni ali poškodbe.

Namenjeno je vsem, ki si želijo nadstandardnih storitev in je popolnoma individualna odločitev vsakega posameznika. Katero dodatno zavarovanje je najprimernejše za vas, najbolje veste vi, vseeno pa ne bo odveč, če se boste pred sklenitvijo obrnili po pomoč ali pobrskali po spletnih straneh. Spletna ponudba tovrstnih zavarovanj vam bo zagotovo pomagala do lažje odločitve, saj so spletne strani različnih zavarovalnic zelo bogate z različnimi informacijami.

 

 

Zdravstveno zavarovanje po 26. letu

Zdravstveno zavarovanje je obvezno, na srečo pa je sistem dobro urejen in večinoma ni treba skrbeti glede plačevanja v skupni sklad zavarovanja. Moramo pa biti pozorni na to, kako je naše zavarovanje urejeno, predvsem takrat, ko se bližamo kakšnim spremembam, ki utegnejo spremeniti stanje glede zavarovanja. Pomembno je pomisliti na zdravstveno zavarovanje po 26. letu – to je običajno prva prelomnica, na katero moramo biti pozorni. Pred 26. letom so mladi običajno zavarovani kot družinski člani, zato z zavarovanjem sami praktično nimajo opravka. Zdravstveno zavarovanje po 26. letu pa zahteva nekaj več pozornosti, saj po tej starosti ta ureditev ni več možna. Tudi prej se lahko zgodi, da otrok nima več pravice do koriščenja takšne ureditve, če opusti šolanje in spremeni svoj status. A po 26. letu pride v vsakem primeru do spremembe, ki zahteva prilagoditev – tudi tisti, ki še študirajo, bodo morali zdravstveno zavarovanje po 26. letu urejati sami, ne več po starših.

Ko gremo v tujino se je dobro zavarovati

Katere opcije ponuja zdravstveno zavarovanje po 26. letu?

Pravzaprav zdravstveno zavarovanje po 26. letu ni kakšna posebna kategorija, temveč privzeto stanje. Pred tem pač velja možnost uveljavljanja zavarovanja po starših, zato se niti ne sprašujemo o možnih ureditvah.Zdravstveno zavarovanje po 26. letulahko uredimo na različne načine, enako velja za ureditev prej, če zavarovanec ni več vzdrževani družinski član. Najpogosteje se uredi zavarovanje preko delovnega razmerja, lahko pa se zavarovanec zavaruje tudi kot občan, če ustreza določenim pogojem. V nekaterih primerih pride v poštev tudi denarna socialna pomoč, ki krije prispevke za zavarovanje. V vsakem primeru pa je treba pravočasno izbrati pravo rešitev za zdravstveno zavarovanje po 26. letu, saj lahko v nasprotnem primeru pride do velikih nevšečnosti. Poleg tega veljajo za nove ureditve zavarovanja lahko tudi določene čakalne dobe, preden lahko začnemo koristiti vse ugodnosti, ki jih ponuja zavarovanje. Preverite ponudbo zavarovanj na vzajemna.si.

Slaba zavarovalnica

Zavarovanje je dobro imeti, pravzaprav vsaj osnovno zdravstveno zavarovanje tudi moramo imeti. S tem so kriti vsaj stroški nujnih posegov in nekaterih drugih zdravstvenih in zobozdravstvenih storitev. Za kaj več pa je treba izbrati dodatno zavarovanje, ki ga najdemo pri različnih zavarovalnicah. Večinoma si lahko obetamo bolj ali manj ugodne ponudbe in zanesljivo zavarovanje, lahko pa se zgodi, da se pri izbiri zavarovalnice tudi opečemo. Na tem področju je treba namreč upoštevati celo vrsto različnih dejavnikov, ki odločajo o tem, ali smo ploh upravičeni do izplačila zavarovalnine ali ne, prav tako se na podlagi teh faktorjev določa višina premije. Čisto možno je, da naletimo na slabo ponudbo, ki jo zaradi nepozornosti in nepoznavanja zadev tudi sprejmemo. Slaba zavarovalnica lahko vodi le v neprijetno izkušnjo, lahko pa nakoplje velike stroške in skrbi.

Previdnost pri izbiri zavarovalnice ni odveč.

Slabe izkušnje z zavarovanji

V vsakem primeru se je treba prepričati, da zavarovalnica krije tiste storitve, ki bi jih utegnili potrebovati. Pogosto so težave v drobnem tisku, mogoče celo pri povsem osnovnih določilih. Zavarovanje za tujino morda ne krije nekaterih držav ali posegov v tujini. To je pogosta težava, ki je vnaprej ne predvidimo, izkaže pa se za veliko sitnost, če se nam v tujini tudi v resnici kaj zgodi. Prav tako je pri tem in drugih zavarovanjih pomembno, da preverimo višino kritja – zavarovalnica krije stroške le do nekega zneska, ki je določen na podlagi višine premije, pogosto pa ni zadosten, da bi v celoti pokril stroške zdravljenja v tujini.

Prav tako bo morda zavarovalnica postavila svoje pogoje glede obsega kritja in uveljavljanja zavarovanja. Večinoma skušajo odgovornost preložiti na zavarovanca, s tem pa je izvzeto kritje stroškov, ki nastanejo zaradi lastne nerodnosti in nepazljivosti. Čisto možno je, da bomo morali recimo športne poškodbe ali poškodbe na izletu kriti sami, četudi niso posledica posebne malomarnosti. O tem se je treba prepričati vnaprej, oziroma že v izhodišču izbrati zaupanja vredno zavarovalnico. Preglejte ponudbo in spletno stran Vzajemna zdravstvene zavarovalnice.