Mobilni telefoni preteklosti in obeti za prihodnost

Mobilni telefoni so bili v preteklih letih in desetletjih deležni zanimivega in pogosto nepredvidljivega razvoja. Ob prvih predstavitvah in prodoru na trg so bili to veliki in okorni telefoni, ki so omogočali le klicanje in pošiljanje kratkih sporočil. Trend se je nato razvijal v smeri vedno manjših in vedno zmogljivejših telefonov, dokler nismo dobili takšnih, ki so šli brez težav v žep. Hkrati so se razvili bolj razločni zasloni, tako da uporaba manjšega telefona ni bila problem. A potem je sledil preobrat, za katerega je zaslužen razmah programske opreme, predvsem pametnih operacijskih sistemov. Mobilni telefoni so postali bolj zmogljivi in veliko bolj uporabni, posledično so uporabniki zahtevali več manevrskega prostora. Danes telefone uporabljamo za nešteta opravila, delo in zabavo, za to pa potrebujemo velike zaslone, kar se odraža v velikosti sodobnih telefonov. Seveda je večje ohišje koristno tudi za zmogljive komponente, ki so vgrajene v nove telefone. Kaj torej obetajo mobilni telefoni prihodnosti?

mobilni telefoni

Mobilni telefoni prihodnosti

Težko je napovedati, kako bodo izgledali mobilni telefoni v prihodnosti. Ne moremo si predstavljati, da se bo trend vedno večjih telefonov nadaljeval, saj mora biti nekje ravnovesje med praktično in uporabno velikostjo. Poleg tega napredek na področju zaslonov in ključnih funkcionalnosti telefonov obeta nekoliko lažjo uporabo na manjši površini. A to je le en aspekt, v katerem se mobilni telefoni stalno razvijajo. Drugi je gotovo strojna oprema, ki je že danes izjemno napredna in zmogljiva. Ni posebnih omejitev, ki bi ovirale razvoj tudi v prihodnje, vprašanje pa je, če obstaja interes za to. Gotovo bodo še vedno priljubljeni nekoliko šibkejši in cenejši telefoni za splošno rabo. Zdi se, da se novejši mobilni telefoni osredotočajo predvsem na razvoj detajlov, recimo kamer in drugih domislic, zato lahko drastične preskoke pričakujemo le v primeru uvedbe kakšnih povsem novih funkcionalnosti.

Sodobna mobilna in stacionarna telefonija

Čeprav je trg na področju telefonije izredno razgiban in se praktično v vsakem trenutku pojavljajo novi modeli, pa tudi novi proizvajalci in ponudniki, je v mnogih pogledih stanje tudi precej konstantno. Pred desetimi leti smo s telefoni in ponudniki v veliki meri ravnali enako, le ponudba je bila nekoliko bolj omejena. Morda bi lahko izpostavili upad uporabnikov stacionarne telefonije, saj ima dandanes praktično vsakdo že svoj mobilni telefon, ki ga uporabljamo za večino klicev in seveda za druge načine komunikacije, tako da stacionarna telefonija morda nekoliko zamira, vsekakor pa se še stacionarni telefoni še ne nameravajo posloviti – tudi v običajnih gospodinjstvih so še vedno pogosto prisotni, da ne govorimo o delovnih mestih in drugih podobnih okoljih, v katerih so naravnost neprecenljivi. Opažamo pa druge spremembe na področju telefonije, ki jih ne moremo spregledati.

 

Zmogljivi in vsestranski sodobni telefoni

Sodobni telefoni so postali veliko bolj vsestranski, kot je to veljalo v prihodnosti. Nikakor niso namenjeni le klicanju, pravzaprav je to zanemarljiva funkcionalnost, ki je mnogi uporabniki morda niti ne bi močno pogrešali. Sodobni mobilniki namreč odpirajo neštete kanale komunikacije, predvsem seveda s pomočjo svetovnega spleta, s katerim smo lahko stalno povezani. Ko smo že pri povezavah omenimo GPS sistem, ki omogoča navigacijo in ugotavljanje lokacije, kar ponuja vrsto možnosti pri uporabi aplikacij za voznike, kot tudi za pohodnike in druge rekreativce. Sodobni telefoni najdejo vedno več funkcionalnosti tudi v poslovnem in komercialnem svetu, niso namenjeni le osebni rabi. Uporabljamo jih za hitro plačevanje, za koriščenje javnih storitev, celo za identifikacijo. Mnogi opravki so bistveno lažji, če se pri njih poslužimo mobilnika.

Kaj zmorejo sodobni stacionarni telefoni? V veliki meri ohranjajo svojo primarno funkcijo, so pa naprave vseeno nekoliko bolj zmogljive. Takšni telefoni postajajo pametnejši in zmogljivejši, nekateri so se že prelevili v vsestransko uporabno komponento pametne hiše ali v komunikacijsko vozlišče delovnega mesta. Tukaj si lahko ogledate ponudbo stacionarne telefonije.

Kaj zmorejo sodobni telefoni?

Še pred desetletjem smo ob omembi telefonov pomislili na stacionarne

sprejemnike, ki so bili nameščeni v praktično vsaki hiši. Danes pa le redkokdo še pomisli na to, saj so postali mobilniki vseprisotni v naših življenjih, medtem ko stacionarni sprejemniki iz običajnih gospodinjstev vse bolj izginjajo. Razlog za to tiči v vsestranski uporabnosti in presenetljivi zmogljivosti sodobnih mobilnih telefonov. Gre pravzaprav za žepne računalnike, ki so v nekaterih primerih po zmogljivosti že primerljivi z običajnimi prenosniki in celo namiznimi računalniki, čeprav so seveda namenjeni drugačni uporabi in nimajo enakih funkcionalnosti.

 

So pa na enem področju mobilniki s svojimi zmogljivostmi in funkcionalnostmi že prevzeli vlogo računalnikov – to je brskanje po spletu, saj se je delež mobilnih obiskovalcev priljubljenih spletnih strani v zadnjih letih drastično povišal in celo presegel delež uporabnikov na računalnikih! Razlog za to je gotovo v tem, da so mobilni telefoni nadvse priročni in omogočajo hiter ogled spletnih vsebin. Dodajmo še vedno večje zaslone in boljšo pokritost s signalom, ki omogoča hiter prenos podatkov. Sodobni mobilniki so postali tudi vsestranske komunikacijske naprave, ki ne omogočajo le klicanja, temveč podpirajo še mnoge druge načine komunikacije, za kar se gre spet v veliki meri zahvaliti internetu.

Sodobni telefoni zmorejo veliko.

Napredne zmogljivosti

Nekatere zmogljivosti, ki bi jim pred desetletjem le težko verjeli, so danes že povsem običajne. Skoraj vsak mobilnik omogoča uporabo GPS sistema, prav tako niso nič posebnega vrhunske kamere, ki se vgrajujejo v dražje modele. Najnovejši mobilni telefoni so na mnogih tehnoloških področjih glavno gonilo napredka, tako pa ponujajo funkcionalnosti navidezne in obogatene resničnosti, zelo dovršena je tudi umetna inteligenca, poleg tega se sodobni mobilniki povezujejo z drugimi izdelki in z okoljem. Omogočajo plačevanje in identifikacijo, lahko pa jih povežemo v večje sisteme in uporabljamo za nadzor in upravljanje drugih naprav. So še mnogo več kot le telefoni! Preglejte najnovešo ponudbo tukaj.

Kvalitetni ovitki za telefon so nam na voljo preko spleta

Za vse ljubitelje tehnologije in estetike je vsekakor pomembno, kakšen videz imajo naprave. In ker so danes telefoni veliko več kot samo naprave za telefoniranje, je le-te treba tudi dobro zaščititi. Na srečo pa so nam že skoraj v vsaki trgovini in tržnicah ponujeni tudi ovitki za telefon, a pozor, niso vsi dobro narejeni. Kvalitetni ovitki za telefon, ki so nam ponujeni s strani ponudnikov, kot je na primer Smartslam, pa so nam na voljo kar preko spleta. Dobra plat tega pa je, da lahko hitro najdemo tudi mnenja kupcev, ki nam hitro povedo o kakovosti samih izdelkov, ki jih take spletne trgovine ponujajo.

Zakaj so ovitki za telefon bolj priporočeni, da jih kupimo preko spleta kot v fizični trgovini?

Kot smo že omenili, so danes ovitki za telefon ponujeni skoraj s strani vsake trgovine. Tudi na spletu so ovitki za telefon naredili gromozanski skok, saj konstantno lahko vidimo, da se pojavljajo novi ponudniki. Poglejmo pa si, zakaj je vedno več ljudi naklonjenih h kupovanju nečesa takega, kot so ovitki za telefon preko spleta in ne v trgovinah. Prvo kot prvo so tako kot vse ostalo, tudi ovitki za telefon pogostokrat precej dražji v trgovinah, saj mora fizična trgovina imeti bistveno več marže, da naredi neki profit. Drugi razlog, zakaj je boljše kupovati preko spleta, no kupovati vsaj nekaj takega, kot so ovitki za telefon, pa je zato, ker kot smo že prej povedali, lahko za vsakega ponudnika pobrskamo preko interneta in vidimo ali nam prodaja dobre izdelke ali pa ne. To sicer lahko naredimo tudi v trgovini, ampak, ko smo enkrat fizično obkroženi z vsemi stvarmi, nam je bistveno težje odkloniti neko ponudbo. Tako kot prodajalci drugih stvari so tudi te, ki so zadolženi, da se ovitki za telefon prodajo čim bolje, primorani, da nam po svojih najboljših močeh skušajo prodati izdelke, ki jih trgovina nudi – pa, če so kakovostni ali pa ne. Mnenja strank pa v tem trenutku ni mogoče preveriti, saj smo že v pogovoru za nakup s fizično osebo.

GSM telefoni imajo različno ceno pri trgovcih

GSM telefoni se pri nas prodajajo v res ogromno trgovinah. Kot da to ni dovolj, so jih v svojo prodajo prevzele tudi bencinske črpalke in tudi trafike, seveda pa se dobijo tudi v večjih živilskih trgovinah. Potem so tu še trgovine s tehniko in vsi franšizni prodajalci mobilnih operaterjev. Lahko bi rekli, da je prodajalcev kot pečka in da res ni bojazni, če jih bomo dobili. Ampak, vseeno je med njimi tudi razlika. Kot prvo se zavedajte, da GSM telefoni ne stanejo povsod enako. Najdražji ponudnik je zagotovo bencinska črpalka, ki pa tudi ne ponuja boljših telefonov, bolj tiste osnovne modele imajo na zalogi. Prav tako pa tudi trafike niso med najcenejšimi, vendar pa dražje od kakšnih mobilnih operaterjev.

Razlogov, da je najbolj smiselno, da se GSM telefoni kupijo pri mobilnem operaterju, je veliko

Kljub temu, da kot smo že ugotovili, mest, kjer se lahko kupijo GSM telefoni, ne manjka, pa je zagotovo nakup najbolj smiseln pri operaterjih. Tisti najboljši GSM telefoni so res zelo dragi. Njihova cena kaj hitro doseže vrednost zdaj že slabega tisočaka. Zakaj bi to plačali takoj, če pa lahko po obrokih, kar vam omogočajo praviloma le mobilni operaterji, v zameno za to, da pa podaljšate naročnino, ki jo tako ali tako potrebujete, pa dobite še dodaten popust in tako GSM telefoni tudi niso več tako dragi. Sicer neke popuste in obroke dobite tudi v trgovinah s tehniko, vendar pa, če že, se vam splača tam res kupiti le kakšne cenejše telefone oz. največ telefone srednjega cenovnega razreda. V podjetju A1 imajo resnično ves čas pripravljene različne pakete, ki so prilagojeni tudi posameznemu telefonu. Praviloma se sicer paketi dajo zamenjati in se s tem cena naročnine in obrok za telefon spremeni, so pa paketi predpostavljeni nekako logično glede na telefon. Tisti najboljši GSM telefoni imajo tudi pakete, ki omogočajo kar se da neomejenih količin in tudi prenosa podatkov celo v tujini, zato je A1 res prava izbira za nakup.