Izbira ključavnice za kolo

Kolesarji se morajo za prijetno rekreacijo najprej opremiti s kakovostnim kolesom, ki odgovarja njihovim željam in potrebam. To seveda velja tudi za tiste, ki ne kolesarijo z namenom rekreacije, temveč se na ta način odpravljajo po vsakdanjih opravkih. V vsakem primeru pa moramo za kolo tudi dobro poskrbeti, kar včasih terja uporabo določene dodatne opreme. Takoj pridejo na misel ključavnice, še posebej bodo na to opremo pomislili tisti, ki živijo v mestih in morajo kolo pogosto za nekaj časa pustiti na kakšnem javnem mestu. Veliko je nepridipravov, ki bodo izkoristili priložnost, če opazijo parkirano kolo, ki ni zaklenjeno oziroma varno pripeto. Tako so ključavnice povsem nepogrešljive, ne le v takšni situaciji, temveč vedno, ko želimo svoje kolo dobro zavarovati pred morebitnimi tatovi. Tudi pri vožnji v naravi in daljših kolesarskih izletih moramo za kolo dobro poskrbeti, zato je uporaba dobre ključavnice smiselna tudi takrat. Na voljo imamo različne modele, med katerimi moramo znati izbrati pravega.

Izbira ključavnice za kolo

Različne ključavnice za kolo

Na voljo so različne ključavnice, ki lahko ponudijo različne stopnje varnosti. Nekatera kolesa je možno zakleniti kar z vgrajenim sistemom, ki preprečuje obračanje koles – to je lahko posrečena rešitev, čeprav ponuja le osnovno zaščito. Uporablja se predvsem za kratkotrajno zaščito, če recimo parkiramo kolo za nekaj minut, sploh če ga imamo stalno na očeh. Pridejo pa že v tem primeru v poštev tudi druge ključavnice, s katerimi lahko kolo varno priklenemo na stojalo, ograjo, v kolesarnico ali na drugo ustrezno mesto. Izbiramo lahko med različnimi modeli, ki se razlikujejo po debelini in vzdržljivosti, pa tudi po sistemu zaklepanja. Lahko jih zaklepamo in odklepamo s ključem, kar je dokaj varna opcija, lahko pa se odločimo za izbiro številčne ključavnice, ki jo odklepamo s kodo. Obe opciji sta lahko učinkoviti, pomembno je predvsem to, da se odločimo za kakovostno verigo, ki ne bo predstavljala šibke točke.

Telovadba za hujšanje je odličen način za izgubo odvečnih kilogramov

Telovadba za hujšanje je izredno učinkovit način, s katerim se lahko borimo proti odvečnim kilogramom. Težava pri debelosti in pri prekomerni telesni teži je velikokrat nezadostno gibanje in prekomerno mirovanje. Ljudem se po napornem delavniku ne da odpraviti v naravo, ne ljubi se ji na sprehod ali na kratek tek. Vsakdo je najraje doma na kavču, kar se izredno hitro pozna tudi na pridobljenih odvečnih kilogramih, ki jih bomo brez primerne vadbe le stežka odpravili. Telovadba za hujšanje je zagotovo prvi korak s pomočjo katerega lahko hitro in enostavno začnemo topiti odvečne kilograme. Seveda mora biti telovadba za hujšanje kombinirana s primerno prehrano, ki nam jo lahko pripravijo strokovnjaki za pravilno in zdravo prehrano. Če se bomo držali njihovih navodil ter napotkov, bomo hitro opazili, da so se odvečni kilogrami spremenili v mišice, ki bodo krasile naše telo.

Telovadba za hujšanje

Telovadba za hujšanje nam povrne moč in energijo

Telovadba za hujšanje je odlična za vsakega človeka. Zelo veliko ljudi se vsakodnevno premalo giblje in zato ima veliko preveč kilogramov, kot bi jih imela, če bi se vsak dan odpravila na krajši sprehod. V večjih mestih je na voljo veliko vadbenih centrov, kjer ponujajo različno vadbo, ki nam bo pomagala pri oblikovanju telesa. Telovadba za hujšanje je na začetku lahko zelo naporna in zato jo bomo lažje opravljali s pomočjo trenerja ali pa v skupini. Če smo nemotivirani, je prisotnost ostalih ljudi, ki se ravno tako borijo z odvečnimi kilogrami izredno pomembna. Veliko predebelih posameznikov se tako pridruži skupinam za hujšanje. Tam se vsakdo počuti sprejetega in se v težkih časih daje moč. Prekiniti slabe navade prehranjevanja in začeti drugačen način življenja je pomembno tudi za naše zdravje, zato je vsaka telovadba za hujšanje dobrodošla, saj nam bo pomaga, da bomo ponovno vzpostavili pravilno ravnovesje v svojem življenju. Obiščite stran https://www.lineasnella.si za več informacij in idej za učinkovito telovadbo za hujšanje.

Fitnes za vsakogar

Da bi nekoliko okrepili telo, izgubili nekaj telesne teže ali ostali v kar najboljši formi, moramo biti stalno v pogonu. Poleg urejenega jedilnika in rednega spanca je ključna komponenta gibanje, pri katerem imamo na voljo celo vrsto dejavnosti. Mnogi se odločajo za tek in kolesarjenje ter podobne zmerne aktivnosti, prav tako priljubljen pa je fitnes, ki ponuja čisto drugačne obremenitve in omogoča doseganje drugačnih ciljev. Da bi lahko za svoje telo kar najbolje poskrbeli, se splača raziskati vse te opcije, še posebej če to pomeni, da lahko telovadimo pogosteje in bolj raznoliko. Vse aktivnosti niso za vsakogar, gotovo pa fitnes z dobro opremo ponuja zadostno zbirko vaj, da lahko vsak rekreativec vadbo prilagodi svojim interesom in potrebam. Ne gre le za dvigovanje uteži ali potenje na napravah, ki zahtevajo posebne napore. Prav tako pomembno je, da opravljamo lažje vaje, s katerimi lahko fitnes ponudi še boljše rezultate. A to le v primeru, da se tovrstni rekreaciji posvečamo dovolj redno in vztrajno.

 

Fitnes za vsakogar

Fitnes doma

Za kar najboljše rezultate je priporočljivo fitnes oblikovati kar doma, če le imamo to možnost. Ne potrebujemo veliko prostora in opreme, dovolj je že nekaj osnovnih pripomočkov, ki omogočijo izvajanje širokega nabora vaj. Pravzaprav se lahko fitnes osredotoča tudi na vaje, pri katerih uporabljamo lastno težo. Imamo pa tudi za domačo uporabo na voljo celo vrsto bolj ali manj naprednih naprav. Pri večjih trgovcih s športno opremo najdemo široko ponudbo fitnes naprav, od posameznih uteži, elastičnih trakov, gimnastičnih žog in podobnih pripomočkov do tekaških stez, sobnih koles in sorodnih naprav. Tako lahko prav vsak izbere komplet opreme, ki mu najbolj odgovarja. S tem se izogne izgovorom v primeru slabega vremena ali pomanjkanja časa, saj je domači fitnes vedno na voljo. Za kratko vadbo si lahko vzamemo le petnajst minut, kar bo z zadostno vztrajnostjo že pokazalo rezultate.

Tekaške prireditve za rekreativce

Tek je prijetna in sproščujoča rekreacija, ki je hkrati tudi zelo koristna za organizem. Tako se mnogi rekreativci teku posvečajo prav s tem namenom, da se le nekoliko razgibajo in sprostijo. Pogosto pa se zgodi, da začnejo za dodatno motivacijo in izziv pogledovati tudi proti rekreativnim tekmovanjem, ki predstavljajo nekaj novega in zanimivega. To so rekreativne tekaške prireditve, ki so pri nas dokaj priljubljene in obiskovane. Primerne so tudi za tiste, ki se tekmovanj sicer ne udeležujejo, pogosto tudi za popolne začetnike. Mnogi na tekaške prireditve ne hodijo, ker menijo, da niso v tekmovalni formi in ne nameravajo konkurirati za visoka mesta. A v resnici so te prireditve večinoma zastavljene tako, da rekreativci premagujejo kilometre v svojem tempu, brez kakšnega pritiska ali tekmovalnosti. Klima je zelo sproščena, družba pa običajno odlična. Tako postanejo tekaške prireditve pogosto pravi družabni dogodki, pri katerih je tek le tisto, kar vse udeležence druži, ne pa striktno tekmovanje. Rekreativci bodo v pestri ponudbi našli ogromno dogodkov, ki pokrivajo vse mogoče interese – seveda so na voljo tudi resna tekmovanja.

Športne prireditve

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Najboljše tekaške prireditve

Katere tekaške prireditve so za rekreativce še najbolj privlačne? Izbira je izjemno široka in v celoti odvisna od interesov posameznika, zato ni mogoče podati kar enega točnega odgovora. Med najbolj znane se uvrščajo maratoni, ki imajo mednarodno udeležbo, običajno ponujajo tudi nekaj krajših razdalj in s tem veliko priložnosti za rekreativce. To so množične tekaške prireditve, na katerih se zberejo tekači vseh vrst, tako da bo vedno veliko tudi tistih, ki pridejo predvsem zaradi vzdušja in druženja. Mnogim pa bolj odgovarjajo manjše prireditve, ki so še bolj domače in sproščujoče. Posebej zanimiva in aktivna je skupnost tekačev v naravi, ki organizirajo mnoge tekaške prireditve po vsej Sloveniji – to so teki, ki pogosto vključujejo veliko druženja, okrepčevalnice in spremljevalni program.

Več o tekaških prireditvah si priberite tukaj.

Copati za tek

Večno vprašanje rekreativnih tekačev je to, kateri copati za tek so najboljši. Pravega odgovora na to vprašanje seveda ne moremo podati, saj je ponudba preprosto preveč bogata, da bi lahko iz nje izločili en sam par. Poleg tega imamo na voljo celo vrsto raznolikih modelov, ki so si lahko precej različni. Nekateri na primer prisegajo na blažene copate, ki močno razbremenijo sklepe pri stopanju po trdi podlagi in prevzamejo večji delež obremenitev, medtem ko drugi vztrajajo, da so najboljši copati za tek tisti, ki v največji možni meri posnemajo naravno gibanje nog pri teku. Podobne dileme se pojavljajo pri drugih lastnostih copatov, tako da v končni fazi odločitev ostaja na posamezniku, ki izbira copate zase. V vsakem primeru lahko rečemo le to, da je treba copate najprej dobro preizkusiti, jih izbrati glede na svoje potrebe in želje, šele na podlagi vseh teh dejavnikov pa skleniti odločitev, s katero bomo kar najbolj zadovoljni. Ker so lahko copati za tek precej dragi in jih gotovo ne želimo hitro uničiti ali obrabiti, se splača brskati predvsem po višjem kakovostnem razredu. Redno nabiranje kilometrov copate močno obremenjuje, še posebej na grobih površinah.

copati za tek

Copati za tek v naravi

Posebne omembe si gotovo zaslužijo copati za tek v naravi, ki morajo imeti nekoliko drugačne lastnosti. Dilema med blaženimi in neblaženimi copati tu sicer ni rešena, v vsakem primeru pa tekači prisegajo na kakovostne podplate z odličnim oprijemom v različnih razmerah. Copati za tek v naravi morajo biti pripravljeni na blato, korenine, kamenje, tudi na sneg in druge izzive – kakovosten podplat je ključnega pomena, prav tako mora biti copat dovolj robusten, da po več sto kilometrih po gozdnih stezicah ali visokogorskih poteh še ne bo pokazal usodnih znakov obrabe. S tem so tudi copati za tek v naravi najbolj primerni v višjem kakovostnem razredu.