Vrhunske hlače za smučanje

Smučanje je pri nas priljubljen zimski šport, s katerim se rade ukvarjajo prav vse generacije in oba spola. Pri taki dejavnosti je zelo pomembno, da smo pravilno opremljeni. V nasprotnem primeru se lahko ob morebitnem padcu precej poškodujemo. Med obvezno smučarsko opremo vsekakor sodijo smuči, vezi, čevlji, palice, čelada, rokavice in primerna smučarska oblačila. Za slednja velja, da jih sestavljajo tudi smučarske hlače.

Vsa oprema je na razpolago v specializiranih trgovinah, kje lahko izbiramo med številnimi različicami. Strokovnjaki nas ves čas opozarjajo na to, da je veliko bolje posegati po nekoliko dražji opremi, ki nas bo varneje vodila po smučarskih strminah in bo tudi dlje časa ostala z nami. Lahko jo bomo uporabljali več sezon, ne da bi se obrabila ali celo poškodovala. Vrhunsko opremo lahko najlaže prepoznamo po proizvajalcu. Če nam je ta poznan in na splošno velja za priznanega, potem ni nobenega dvoma, da si bomo kupili odlično opremo, ki nam bo služila kakovostno in dolgo časa.

Smučanje

Kakšne smučarske hlače kupiti?

V prvi vrsti je najpomembneje, da so smučarske hlače vodoodporne in narejene iz izjemno kakovostnih materialov, ki se ne bodo poškodovali tudi ob morebitnem padcu. Prav vsaka specializirana trgovina za smučarsko opremo ponuja več vrst hlač za smučanje.

Kje kupiti vrhunske smučarske hlače?

Omenili smo že, da je smučarsko opremo na sploh najbolje nakupovati kar v posebnih trgovinah, kjer se osredotočajo predvsem na prodajo izdelkov za to in še podobne dejavnosti. V zadnjem času so se take trgovine s svojo bogato in pestro ponudbo preselile tudi na splet. Na njem lahko že pred nakupom preverimo ponudbo in si izberemo najprimernejšo za nas. Nato pa je najbolj pametno, da se na primer po smučarske hlače in po drugo opremo odpravimo kar v fizične trgovine, kjer si ogledane pomerimo. Le na ta način si bomo zagotovo zagotovili odlične smučarske hlače, ki nam bodo dobro služile.  Izberite si jih lahko tukaj. 

Tekaška oprema, tekaška obleka in obutev ter dodatki

Tekaška oprema je predvsem tekaška obleka in obutev. Dodatno je lahko tekaška izkušnja izboljšana z raznimi dodatki, kot so kape, šali, merilci srčnega utripa in podobno. Obstaja zelo raznolika tekaška oprema, določena je individualno ali strokovno. Individualno določena tekaška oprema je izbor tekača po lastni presoj. Strokovno določena tekaška oprema je na drugi strani specifičen, strokovno utemeljen izbor. Za individualno presojo je tako lahko vsak športni copat dovolj dober, za strokovno pa zgolj tekaški copat. Strokovnjaki dodatno znajo primernost tekaškega copata oceniti glede na podlago, fizične lastnosti tekača in druge dejavnike.

Tekaška oprema naj bo udobna in kvalitetna.
Tekaška oprema naj bo udobna in kvalitetna.

Individualen in strokovni izbor tekaške opreme

Individualno določena tekaška oprema je dovolj dobra ali zadovoljiva predvsem za začetnike. V tem primeru bo načeloma vsak športni copat lahko izpolnil zahteve začetniškega teka. Pomembno je, da se športni copat dobro prilega nogi tekača, ima podlagi ustrezen podplat in oprijem ter je primeren za vremenske in druge pogoje na tekaški poti. V primeru neprimernosti podplata ali drugih značilnosti je bolje razmišljati o strokovnem pristopu izbora. Zna se tudi zgoditi, da nas bodo same poškodbe in druge negativne izkušnje prisilile v strokovni izbor. Športni copati so lahko načeloma dobri za druge športe, pri teku pa se izkažejo s slabim oprijemom, tiščanjem, žulji in drugimi nepravilnostmi. Z oblačili je načeloma manj težav za začetnike, saj se je pomembno predvsem temperaturi in vlagi primerno obleči. Boljša in namenska tekaška oprema se v tem primeru lahko začne dopolnjevati in izbirati kasneje. Pri oblačilih je poudarek predvsem na odličnem zračenju, vzdrževanju optimalne temperature in vlage. Kako je tekaška oprema drugačna od opreme za druge športe nam kažejo številne podrobnosti. Pri nakupu pogosto ne moremo zgrešiti, saj proizvajalci tekaški program specifično in dovolj nedvoumno označijo. Oznake najdemo že v trgovini, ob prodajnih policah. Dodatno pa je tekaška oprema označena z besedami ali oznakam, ki nedvoumno sporočajo katera športna aktivnost je predvidena za izbran artikel. Izbira opreme je zelo pomembna. Svojo si lahko izberete tukaj.

 

Pohodništvo za vse in vsakogar

Pohodništvo je bilo v davni preteklosti premagovanje razdalj in način gibanja iz kraja v kraj. Danes je pohodništvo predvsem dostopna in razširjena rekreacijska aktivnost. seveda je potrebno na tem mestu pohodništvo ločiti od sprehoda ali hoje, nordijske hoje in raznih drugih podobnih alternativ. Hoja ali sprehod je manj intenzivna aktivnost, poteka pa večinoma v lokalnem okolju. Nordijska hoja je tehnično bolj zahtevna, poteka pa lahko na prav tako razgibanem terenu z posebno tehniko gibanja.

Pohodništvo je primerno za vsakogar

 

Varno na pot

Pohodništvo ima v Sloveniji dolgo tradicijo, vendar je imelo v preteklosti povsem drugačno vlogo kot danes. Poleg že omenjenega načina premagovanja razdalj oziroma načina gibanja iz kraja v kraj je pohodništvo spremljalo lov ter razne druge podobne aktivnosti. Kar pomeni, da so se ljudje za pohodništvo odločili z namenom pridobivanja koristi. Danes je to predvsem rekreacija in oblika preživljanja prostega časa v naravi. Zaradi zelo razgibanega Alpskega sveta in predgorja v Sloveniji je poti na pretek, ob njih pa je veliko število koč in drugih podobnih objektov, ne primanjkuje pa tudi naravnih in kulturnih znamenitosti. Poti lahko izbiramo poljubno, lahko pa se odločimo za načrtno izbiro poti. Načrtna izbira poti je povezana z dosego določenega cilja, kot je recimo premagati Slovensko planinsko pot v več etapah. Ob vsem navdušenju in lepotah Slovenskega gorskega sveta ne smemo nikoli pozabiti na lastno varnost ter varnost drugih pohodnikov. Gorski svet ima svoje zakonitosti, te pa so predvsem mestnim ljudem bolj ali manj neznanka. Vedno je potrebno računati z vremenom, ki zna biti predvsem v nekaterih predelih muhasto. Na višini dva tisoč metrov pomeni poletna nevihta ne zgolj nevarnosti premočenja do kosti, nevarnosti udara strele, nevarnost spolzkih poti, ampak dodatno nevarnost podhladitve. Zato se je pred odhodom na pot modro vprašati o vremenu, o opremljenosti, o kondicijski pripravljenosti, sposobnosti orientacije in podobno. Za pohodništvo velja, da pomeni doseči planinski cilj zgolj polovica opravljene poti. Pomembna je tudi primerna oprema. Vabljeni na nakup v spletno www.tomassport2.si.

Planinski nahrbtniki priznane blagovne znamke

Pri nakupu nahrbtnikov, ki jih uporabljamo za raznovrstne namene smo v prvi vrsti pozorni na vse pomembne lastnosti in tudi na proizvajalca, od katerega je predvsem odvisno, kako nam bo nek nahrbtnik služil in tudi ustrezal. Potovalni nahrbtniki so samo ena od oblik nahrbtnikov, ki so med ljudmi izjemno priljubljeni, saj je za njih značilno, da jih ne uporabljamo samo za izlet v hribe, ampak tudi za vse druge podobne aktivnosti.

 

Na spletnih policah je veliko izbire priznane blagovne znamke

 

Blagovna znamka je pogosto sinonim za kvaliteto. Posebno v tako priljubljeni panogi, kot je pohodništvo ali plezanje. Planinski nahrbtniki, ki veljajo za produkte priznanih blagovnih znamk, so zelo dobro založeni tudi na spletnih prodajnih policah, kjer si lahko ogledamo tudi vse njihove lastnosti. Za večino od nahrbtnikov te vrste je značilno, da so narejeni z lahko konstrukcijo in izjemno uporabnimi funkcijami.

 

Nahrbtniki, ki jih uporabljamo predvsem za izlete v hribe oziroma planine, pa se med seboj v veliki meri ločijo tudi po velikosti. Večinoma so takšni planinski nahrbtniki izjemno veliki, sploh če z njimi v gore odidemo za dlje časa. Morajo biti nepremočljivi in ravno dovolj veliki, da lahko v njem shranimo vse potrebne stvari. Pri tem je pomembno, da lahko hitro in brez velikih težav dostopamo do stvari.

 

Po drugi strani pa poznamo tudi manjše planinske nahrbtnike, ki jih uporabljamo za krajše izlete ali pa za otroke, ki ne zmorejo na svojih hrbtih prenašati veliko teže. Na srečo pa so vsi planinski nahrbtniki sodobnih proizvajalcev oziroma blagovnih znamk oblikovani po ergonomskih načelih, ki vsakemu posamezniku omogočajo, da se z njimi počuti dovolj udobno in da tudi določen del telesa pri nošenju ne trpi.

 

Sodobni pohodniški nahrbtniki te vrste so na spletnih policah tudi vedno na razpolago za nakup po posebni akcijski ponudbi.

Tekaški copati morajo tekaču v celoti ustrezati

Tekaški copati so zahtevna izbira ob prvem nakupu, saj je pravo velikost obutve težko določiti. Izkušenim tekaški copati ne povzročajo težav. Iz izkušenj poznajo primerno velikost, blagovne znamke jim niso neznanka, tehnično bolj podkovani in radovedni pa tudi spremljajo razvoj.

Ostati sebi zvest

Osebne zahteve so osnova, na kateri se izberejo tekaški copati. Velikost copat je ena najosnovnejših lastnosti. Načeloma je optimalna velikost nekoliko manjša od optimalne velikosti druge obutve. Ob tem je dobro upoštevati, da so tekaški copati iste velikostne oznake lahko od proizvajalca do proizvajalca različno veliki. Tekaški copati določenega proizvajalca nam bodo lahko ob isti številki pretesni, tekaški copati pa preohlapni. Pozoren je potrebno biti tudi na podrobnosti, kot je izvedba prednjega dela, petnega predela in številne druge podrobnosti. Zelo veliko razhajanj je tudi pri blaženju, debelini podplata, vrsti podplata, materialih podplata ter vseh podobnih lastnostih. Nekateri želijo izrazito blaženje, drugim ta lastnost ne prija. V prvem primeru bodo bolj ustrezni tehnično napredni tekaški copati, v drugem pa lahko zelo osnovni tekaški copati. Teža tekaškega copata je lastnost, ki pride do izraza predvsem na daljših tekaških treningih ali tekmovanjih. Razlika v teži se v tem primeru bistveno poveča z vsakim korakom. Najbolje jo bomo razumeli, če pomnožimo s številom korakov izbrani razdalji. Rezultat nam bo dal informacijo o bistveno večji razliki v teži. To težo pa mora tekač prenašati, zato je temu primerno dobro razmisliti o najprimernejši teži. Aktivni rekreativci imajo pogosto dva ali celo več parov različnih copat. Razlogi so lahko zelo praktične narave. Izbrani so lahko tekaški copati z različnimi lastnostmi, kar pomeni prilagoditev točno določenim podlagam, različnim vremenskim razmeram ter specifično za različne druge dejavnike izbire. Nekateri pa vztrajajo pri eni vrsti tekaških copat, kupujejo pa jih v času največjih nakupnih ugodnosti. Takšni tekaški copati se odlikujejo v različnih lastnosti, kot so veliko udobje in drugih lastnostih.