Kako izbrati hitrost interneta?

Hitrost interneta je tista spremenljivka, ki v veliki meri vpliva na ceno paketa, ki ga ponuja ponudnik telekomunikacijskih storitev, seveda pa ima prav ta dejavnik velik vpliv tudi na izkušnjo, ki jo lahko pričakuje končni uporabnik. Najti je treba torej idealno razmerje med ceno in končno izkušnjo, za to pa je treba dobro poznati svoje potrebe. Prav tako je treba vedeti, da se hitrost interneta običajno opredeljuje z dvema številkama, prva predstavlja prenos do uporabnika, druga pa oddajanje od uporabnika v omrežje – večinoma se bolj posvečamo prenosu, a včasih je pomembno tudi oddajanje. Ravno s tem pa lahko najdemo zelo dobre ponudbe, žrtvujemo na primer nekaj hitrosti oddajanja da za isto ceno dobimo višjo hitrost prejemanja. Tako za hitrejši internet ni treba nujno plačevati več! Seveda pa se moramo orientirati predvsem po svojih potrebah, največ prihranimo tako, da izberemo ustrezno hitrost interneta glede na to, kaj potrebujemo. Dražje in hitrejše ponudbe morda ne bodo prinesle nikakršnih prednosti, če višje hitrosti ne znamo ali sploh ne moremo izkoristiti.

hitrost interneta

Prava hitrost interneta

Ko vemo, kaj ponudba opredeljuje, moramo opredeliti še svoje potrebe, da lahko izberemo pravo hitrost interneta. V praksi polno hitrost le redko koristimo, tako da se pojavi predvsem vprašanje, ali lahko v tistih trenutkih nekoliko potrpimo, ali res potrebujemo zelo visoko hitrost. Pogosto je bila razlika v praksi takšna, da je bilo treba počakati na prenos kakšnih večjih datotek nekaj minut več, če je bila hitrost interneta nižja, medtem ko so spletne strani dovolj majhne in hitre, da na to hitrost povezave nima velikega vpliva. Dandanes pa preko spleta prenašamo vedno več vsebin, ki zahtevajo višjo hitrost interneta – posebej očitno je to pri storitvah, ki omogočajo gledanje televizije in drugih video vsebin preko spleta, v visoki ločljivosti so te vsebine velika obremenitev za povezavo in zahtevajo višjo hitrost. Več o tem kako merimo hitrost interneta si preberite tukaj.

Vsestranski hišni računalnik

Računalnik je nepogrešljiv pripomoček, ki je postal redni spremljevalec v našem vsakdanu. Ne moremo si predstavljati življenja brez takšnih napravic, ki so nenazadnje tudi ključnega pomena pri raznih šolskih, študijskih in službenih obveznostih. Prav zato potrebujemo vsestranski hišni računalnik, ki bo poskrbel za vse potrebne opravke v udobju domačega stanovanja. Tak računalnik je običajno namenjen splošni rabi vseh stanovalcev, zato mora biti takšni uporabi tudi prilagojen. V času, ko ima praktično vsakdo tudi svoj prenosni ali tablični računalnik, je hišni računalnik nekoliko manj pomemben, a vseeno se mora računalnik v tej vlogi posebej izkazati. Nenazadnje pa niti ni tako pomembno, da je hišni računalnik prav en računalnik, namenjen tej vrsti uporabe – gre preprosto za računalnik, ki ga uporabljamo doma za splošno rabo. Tako tudi ni posebnih pogojev, ki jim mora takšna naprava zadostiti, vsak uporabnik ima svoje zahteve, veliko je odvisno tudi od okolja in drugihdejavnikov. Običajno velja, da je lahko tak računalnik nekoliko šibkejši po zmogljivosti, mora pa biti vsestransko uporaben.

Vsestranski hišni računalnik

Hišni računalnik za vsakega uporabnika

Hišni računalnik mora torej še vedno ponuditi zadostno zmogljivost. Običajno je to namizni računalnik, ki ga lahko precej dobro prilagodimo svojim potrebam, nenazadnje pa so sodobni računalniki že v izhodišču precej zmogljivi in napredni, tako da za osnovno rabo zadostuje praktično vsak model. Poleg tega je zelo pomembno, da ima hišni računalnik uporaben operacijski sistem in bogato zbirko programske opreme. Najbolje se gotovo izkaže programski sistem Windows, s katerim so uporabniki nasploh najbolj seznanjeni, manjkati pa ne sme nekaj standardnih programov za pisarniško delo, uporabo interneta in upravljanje multimedijskih vsebin. Nadalje pomislimo še na to, katere razširjene funkcionalnosti omogoča hišni računalnik. Verjetno je možno računalnik dopolniti z dodatno opremo, ki lahko ponudi dodatne funkcionalnosti, zato pa je treba pozorno izbrati tudi to opremo, na primer ozvočenje. Preberite več.

Tiskalnik za etikete lahko kupite v specializiranih spletnih trgovinah

V množici specialnih tiskalnikov, je izjemno uporaben tudi tiskalnik za etikete. Uporablja se ga za tiskanje različnih etiket, ki jih najdemo aplicirane na različne izdelke. Etikete so tako vsesplošno uporabne, zato lahko predvidevamo, da so tudi tiskalniki za etikete zelo uporabne naprave. Njihova uporaba je običajno zelo enostavna, zato ne potrebujete nobenega posebnega znanja.

Najbolje je, da tiskalnik za etikete poiščete v specializiranih trgovinah, ki prodajajo tiskalnike za etikete. Seznam različnih trgovin dobite na spletu. Posamezna spletna trgovina ima na svojih domačih straneh tudi podrobno opisano ponudbo vseh tiskalnikov, ki jih imajo na zalogi. Običajno posamezna trgovina prodaja tiskalnike določene blagovne znamke. Zato se je dobro pred nakupom pozanimati tudi o sami kvaliteti tiskalnikov določenega proizvajalca. Na ta način bomo že v štartu zmanjšali naš nabor zadetkov.

Posamezni tiskalnik za etikete ima na spletu tudi podroben opis svojih lastnosti oziroma specifikacij. Na podlagi le teh lahko vidimo za kako kvaliteten tiskalnik gre, ali se uporablja zgolj v profesionalne namene, kakšna je njegova hitrost in kakovost tiska. Če nam dane informacije ne zadostujejo, lahko kontaktiramo prodajalca, ki nam bo pri izbiri dodatno svetoval. Pred nakupom moramo vedno pomisliti tudi na naše potrebe glede tiskanja etiket, predvsem ali bo naše tiskanje vsakodnevno ali zgolj občasno.

Za tiskalnik za etikete bomo potrebovali tudi ustrezen potrošni material kot so etikete in kartuše. Zato je pomembno oceniti tudi kakšni bodo stroški tiskanja in jih vračunati v ceno. Pomembni so tudi stroški vzdrževanja in morebitnega servisiranja. V specializirani spletni trgovini se zato pozanimajte glede garancije, ki vam garantira nemoteno delovanje naprave za določeno obdobje. Tako vam bodo v primeru okvare opravili popravilo zastonj, seveda odvisno od napake v delovanju. Vsekakor se glede uporabe in vzdrževanja držite navodil proizvajalca. Tako bo imel vaš tiskalnik za etikete dolgo življenjsko dobo.

Kateri prenosnik za igre?

Računalniške igre na prenosnem računalniku ne bodo dobro tekle, če se ne opremimo z res vrhunsko napravo, ki je povsem prilagojena temu namenu. Na trgu imamo na voljo precej pestro ponudbo igričarskih prenosnikov, a med vsemi znamkami gotovo izstopata predvsem dve: ASUS in Razer.

ASUS

Najbolj znan je ASUS po svoji igričarski seriji ROG, ki cilja prav na najzahtevnejše ljubitelje računalniških iger. Pod oznako ASUS ROG najdemo številne izdelke, prilagojene tovrstni uporabi, med drugim tudi prenosnike. Prav ASUS ROG prenosniki so najbolj priznani in cenjeni, saj ne sklepajo nikakršnih kompromisov pri zagotavljanju edinstvene igričarske izkušnje. Po zmogljivosti vgrajenih komponent se močno približajo vrhunskim namiznim računalnikom, pravzaprav so mnoge komponente kar enake, torej je tudi zmogljivost enaka. Najboljši igričarski prenosniki ASUS se enakovredno kosajo tudi z najboljšimi namiznimi računalniki in bodo povsem brez težav poganjali najnovejše in najzahtevnejše igre. Na srečo manj zahtevnih uporabnikov pa najdemo v zbirki ASUS ROG prenosnikov tudi kanček manj impresivne modele, ki še vedno zagotavljajo brezhibno igričarsko izkušnjo, a za nekaj manj denarja.

Razer

Kaj lahko igričarjem ponudi Razer prenosnik? Znamka je bolj kot po samih računalnikih znana po perifernih napravah, predvsem po tipkovnicah in miškah, torej gre pričakovati zelo dovršene prenosnike, ki zagotovijo celovito igričarsko izkušnjo pri uporabi. In prav to bomo dobili, če se res odločimo za Razer prenosnik. Pri tej znamki je izbire sicer nekoliko manj kot pri znamki ASUS, a izdelki niso nič manj impresivni. Tudi naprednejši modeli proizvajalca Razer bodo zadoščali za potrebe zahtevnejših igričarjev, in tudi pri tej znamki imamo na voljo nekaj dostopnejših modelov za tiste, ki nimajo potreb po ravno največjih trenutno razpoložljivih zmogljivostih. Vsekakor pa bo Razer prenosnik navdušil še z bogato zbirko impresivne dodatne opreme, nenazadnje pa tudi z atraktivnim dizajnom, elegantno obliko in presenetljivo nizko težo za vrhunski igričarski prenosnik.

Pospešimo svoj računalnik z novo grafično kartico

Med vsemi bolj zahtevnimi uporabniki računalnikov je morda Geforce najbolj poznano ime. To je serija grafičnih kartic, ki jih je podjetje NVidia začelo proizvajati skoraj 20 let nazaj in so predvsem mišljene za igranje iger. Danes lahko najdemo njihove grafične kartice v mnogih napravah, kot so telefoni, prenosniki, tablice in seveda računalniki. Poleg podjetja AMD stoji NVidia, kot še edini konkurent na področju visoko-zmogljivih grafičnih rešitev za računalnike.

Preberi več o Pospešimo svoj računalnik z novo grafično kartico