Je tudi vaš PDF dokument kdaj prevelik?

Pred nekaj dnevi sem dobil od sostanovalke eno zanimivo nalogo – zmanjšati velikost pdf dokument-a. Ker je njen pdf dokument bil prevelik in ga ni mogla naložit na “moodle” sistem me je prosila, če ji pomagam čimbolj zmanjšati velikost samega pdf dokument-a in pri tem ohraniti slike in besedilo v dokumentu kvalitetne v takšni meri, da bo kvaliteta še vedno primerna za samo prezentacijo na projektorju. Po nekaterih neuspelih poizkusih z raznimi “online pdf konverterji” sem le našel zelo luštno skripto.

Preberi več o Je tudi vaš PDF dokument kdaj prevelik?

Kako odstraniti meta podatke iz JPEG slik

V kolikor želiš objaviti kakšne slike, katere si dobil na spletu in si v skrbeh, da bi mogo?e malopridneži preko meta podatkov vstavljenih v sliki ugotovili lokacijo je tukaj neke vrste “how to”, kako odstraniti le-te.

Za za?etek odpri terminal ter vpiši:

sudo apt-get install libimage-exiftool-perl

Nato se pomakni v imenik kjer imaš slike in vpiši v terminal:

exiftool -all= *.jpg

..in sedaj imaš iz vseh slik odstranjene meta podatke. ?e imaš v mapi sliko npr. google.jpg ima sedaj ta slika odstranjene meta podatke, program pa je še naredil pred za?etkom odstranjevanja kopije vseh slik. Tako imaš sedaj še torej kopijo google.jpg_original, katero je program le varnostno kopiral pred samim za?etkom odstranjevanja in so metapodatki tako ostali, saj z njo ni naredil ni? – ?e izvzamemo varnostno kopiranje.