Izračun indeksa telesne mase – kakšna je vaša idealna teža?

Vsa zanima, kakšna je vaša idealna telesna teža? Pomagate si lahko tako, da uporabite izračun indeksa telesne mase. Tako lahko s pomočjo matematične formule dobite številko, ki precej natančno opredeli delež telesne maščobe v telesu. To je seveda pomembno prav zato, ker je od deleža telesne maščobe odvisno vaše zdravje in dobro počutje. Pri tem je potrebno napisati naslednje: ocena indeksa telesne mase ni primerna za trenirane športnike, saj imajo zelo veliko mišične mase.

Izračun indeksa telesne mase je postopek, s katerim ugotovimo,v kateri razred prehranjenosti sodimo. Kaj morate storiti? Poiščite ustrezen kalkulator na spletu in vanj vnesite svoje osebne podatke, se pravi telesno višino v centimetrih ter telesno maso v kilogramih. V okencu se vam bo avtomatično zapisal indeks telesne mase, na osnovi katerega boste dobili natančnejše podatke, kako je z vašo prehranjenostjo. Formula, ki vam jo predstavljamo, ni primerna za ljudi, ki so mlajši od 19 let.

Izračun indeksa telesne mase je povsem preprost

Izračun indeksa telesne mase pa lahko opravite tudi sami, se pravi brez pomoči kalkulatorjev, ki jih ponujajo različne strani na spletu. To enostavno storite tako, da svojo težo v kilogramih delite s kvadratom telesne višine v metrih.

ITM (Indeks telesne mase) = [telesna teža v kg] : [telesna višina v m]2

Svoj rezultat primerjajte s številkami v spodnji tabeli. Na ta način boste ugotovili, če imate normalno telesno težo, ali pa ste morda premalo ali preveč hranjeni.

Klasifikacija ITM(kg/m2)
Nedohranjenost < 18.50
Huda < 16.00
Zmerna 16.00–16.99
Blaga 17.00–18.49
Normalna telesna teža 18.50–24.99
Povišana telesna teža ≥ 25.00
Povišana telesna teža 25.00–29.99
Debelost ≥ 30.00
Razred I 30.00–34.99
Razred II 35.00–39.99
Razred III ≥ 40.00

Izračun indeksa vam je torej lahko v veliko pomoč pri ugotavljanju, ali ste presuhi ali predebeli. Pri primerneno hranjenem odraslem indeks telesne mase znaša med 18,5 in 24,9. Če je številka nižja kot 18,4, potem ste podhranjeni, zato ustrezno ukrepajte. Po drugi strani pa številka nad 25 pomeni prehranjenost, zato bo za vaše zdravje najbolje, da kakšen kilogramček ali dva izgubite z ustrezno prehrano ter telesno vadbo. Še več  informacij o izračunu indeksa telesna mase si preberite na blogu Linea Snelle.

Ana Marija Mitič, učinkovito hujšanje brez pretiranih naporov

Ana Marija Mitič hujšanje je primer, ki kaže na kakovosten pristop spreminjanja življenjskega sloga. Ana Marija Mitič danes živi bolj zdravo, hujšanje je bil prvi korak na poti sprememb življenjskega sloga.

Uravnavanje telesne teže hitro, ciljno in ne invazivno

Življenjski slog si vsak človek oblikuje po svoje, nanj pa vplivajo številni dejavniki. Ana Marija Mitič priznava svoj nešportni karakter, zato je iskala temu primerno hujšanje. Šport in rekreacija sta sicer načina hujšanja, ki lahko prinese dobre rezultate. Vendar nekaterim preprosto ni všeč ali ni primeren.

 

Na odru ni najbolj primerno nastopati s tipičnimi posledicami intenzivnega športanja in rekreiranja. Ana Marija Mitič prisega na hujšanje, pri katerem sodelujejo prijazne terapevtke. Z njimi je vsak gib pravilno izveden, kar pomeni manj odvečnih in nekoristnih naporov. Ana Marija Mitič dodatno prisega na hujšanje z thermoslim metodo. Gre za optimalno kombinacijo aktivnih terapij, ki omogočajo izjemne rezultate pri izgubi telesne teže in obsega na najbolj kritičnih točkah telesa. Aktivne terapije so : delovanje infrardeče svetlobe, kromo terapija, konstantna temperatura sedemintrideset stopinj Celzija in aktivna vadba. Ana Marija Mitič ali vsaka druga oseba, pri tej metodi za hujšanje izbira med več kot dvesto vajami. Z njimi se lahko aktivira katerakoli mišica, s tem pa se ciljno odpravlja maščobo v predelih, vezanih na izbrano mišico. S tem se zmanjša obseg, izboljša tonus, elastičnost kože ter pospeši metabolizem. Učinek povečajo temperatura sedemintrideset stopinj Celzija ter infrardeči žarki, zato je učinek dosežen že po dvajsetih do petindvajsetih minutah. Prednost uporabe infrardečih žarkov je v sposobnosti globinskega segrevanja tkiva, kar pomeni prihranek časa potrebnega za ogrevanje. Takšen način ogrevanja poznajo tudi nekateri športniki. Pri vadbi po thermoslim metodi telo porabi do tisoč petsto kalorij, kar je tri do štirikrat več kot pri običajni vadbi. Ana Marija Mitič hujšanje na koncu nadgradi z savno, katere zdravju koristni učinki so splošno znani.

 

 

Podočnjaki, estetska težava

Podočnjaki so estetska težava mnogih oseb. Od osebe do osebe, so podočnjaki različen osebni problem ali težava. Pri vsaki osebi so drugače izraženi, od primera do primera različni so tudi dejavniki za njihov nastanek. Nekatere podočnjaki ne motijo, ter se posledično z njimi ne ubadajo. Drugi iščejo naravne rešitve, kot so spremembe v spanju, prehranjevanju ter v spremembah na drugih področjih. Nekaterim pomaga že jutranje umivanje z mrzlo vodo ali polaganje hladne žlice iz hladilnika na oči. S podočnjaki pa se ukvarjajo tudi dermatološke ambulante.

Podočnjake lahko ublažijo posebne terapije

Posebne terapije za podočnjake uporabljajo dermalna polnila ali filerje s hialuronsko kislino. Hialuronska kislina je sladkorna molekula, ki je naravno prisotna v človeškem telesu. Z terapijo bodo podočnjaki zmanjšani zaradi sami lastnosti hilauronske kisline. Hialuronska kislina ima sposobnost vezanja vode, odpornost proti pritisku, spodbuja celične migracije ter je visoko viskozna. Na ta način se podočnjaki zmanjšajo po skrajšani poti, na daljši rok pa lahko koristijo tudi drugi ukrepi.

Posebne terapije za podočnjake uporabljajo dermalna polnila ali filerje s hialuronsko kislino

Med najpomembnejše štejemo izogibanje stresu, več spanja, sprememba položaja spanja, izogibanje kajenju, uživanju zdravju koristni živil, zdravljenje z enostavnimi in naravnimi zdravili ter gibanje na svežem zraku. Spanje ima pomemben vpliv na nastanek podočnjakov. V prvi vrsti se lahko podočnjaki zmanjšajo z optimalnim časom spanja, pomagata pa tudi razmislek o pravilni legi med spanjem ter po potrebi sprememba lege med spanjem.

Strokovnjaki priporočajo spanje na ležišču z višjim vzglavjem ter položajem spanja na hrbtu. S tema dvema ukrepoma, se lahko krvni obtok prerazporedi. Krvni otok se bo med spanjem manj očitno prerazporedil v zgornje dele organizma, zato ne bodo nastali tako očitni podočnjaki ali bodo celo izginili. Če spimo na trebuhu ali boku, se obratno krvni obtok občutneje prerazporedi v zgornje dele organizma. Prav tako na spremembo v prerazporeditvi krvnega obtoka v zgornje dele organizma vpliva višje zglavje. Prav tako se podočnjaki zmanjšajo, če se uporabljajo hladni obkladki kamilice ali fiziološke raztopine.

Kavitacija, najučinkovitejša neinvazivna metoda

Kavitacija je najučinkovitejša neinvazivna metoda. Najboljše rezultate kavitacija dosega pri odpravi zahtevnih celulitih stanj ter trdovratnih in zastaranih maščobnih oblog. Celulitna stanja ter zastarane in trdovratne maščobne obloge so pogost problem v sodobnem času.

kavitacija - popolna postava

Neinvazivne in naravne terapije so darilo zdravju

Neinvazivne in naravne terapije so danes zelo iskane. Razlogov je več, pogosto gre za zdravstvene težave, zavedanje slabosti življenjskega sloga in podobno. Človeštvo se vedno bolj zaveda pomena terapij, ki spoštujejo naravne zakonitosti. Na podlagi številnih raziskav in študij tudi vemo, da so številne terapije nekoristne oziroma imajo lahko z napačnim pristopom povsem drugačen učinek od zaželenega. Praktično to pomeni, da je bolje pristopiti naravno in z razumevanjem človeškega telesa, kot invazivno posegati na področje kompleksnosti človeškega organizma. V praksi obstajajo tudi številni primeri, ki to dokazujejo. Kavitacija deluje z kombinacijo spoštovanja naravnih zakonitosti in uporabo sodobne tehnologije. Osnova terapije je izločanje odvečnih snovi iz maščobne celice po naravni poti z uporabo sodobne tehnologije. Kavitacija maščobno celico razgradi, človeški organizem snovi v njej samodejno izkoristi oziroma zavrže. Izkoristi jih kot vir energije, izloči pa preko limfnega sistema. S tehničnega vidika je Kavitacija terapija, ki za izločanje odvečnih snovi iz maščobnih celic, koristi frekvenco štiristo kHz preko ultrazvoka. Pri tem se maščobna celica odpre. Njeni odpadni produkti se izločijo z urinom, koristni produkti pa se preko krvnega obtoka lahko porabijo kot vir energije. Slednjega je priporočljivo izkoristiti tako, da se kavitacija združi z lažjo telesno vadbo. Kavitacija ima nekaj omejitev, saj ni priporočljiva za vse. Odsvetujejo jo žolčnim, jetrnim, rakavim, in srčnim bolnikom, osebam z kovinskimi implanti, osebam, ki imajo težave z ledvicami, osebam, ki imajo kronično okvaro ali bolezen. V primeru negotovosti je priporočljivo posvetovanje z osebnim zdravnikom ali izkoristiti brezplačen pregled. Kavitacija lahko izboljša zdravje človeka, največ koristi pa prinese dodatno spremenjen način življenja, prehranjevanja in uvedba drugih sprememb. Več o kavitaciji si preberite tukaj.

Mezoterapija je zdravstvena metoda

Mezoterapija je zdravstvena metoda. Pojem mezoterapija se je prvič uporabil po drugi svetovni vojni, šlo je za zdravljenje limfnih obolenj, žilnih obolenj ter šuma v ušesih. Danes je mezoterapija predvsem uspešna metoda za pomlajevanje kože, sanacijo poškodb, zdravljenje bolečin ter reševanje raznih drugih težav.

Več kot sedemdeset let izkušenj in napredka

Cilj metode je vnos aktivne snovi pod površje kože. Človek se pomena učinkovanja pod površje kože z namenom izboljšanja zdravja zaveda že zelo dolgo. Tipičen primer je savna, katero poznamo praktično vsi. Obstaja že stoletja dolgo ter je na nekaterih obočjih in v nekaterih kulturah preprosto tradicija. Če se ljudje preselijo na drugi konec sveta s podobnimi pogoji bivanja, si jo bodo na tak ali drugačen način zagotovili. Različne vrste savn tudi dokazujejo, da človek zna prilagoditi terapije in njene učinke okolju ter času v katerem živi. Dva klasična načina uporabljata paro ali visoko temperaturo, sodobni pa električno valovanje. Mezoterapija ima podobno klasične in sodobne pristope. Klasični temeljijo na zdravljenju z tisočletji dolgo tradicijo, sodobni pa so bistveno novejšega datuma. Z vnosom aktivne snovi pod kožo klasična mezoterapija doseže pomlajevalne učinke na obrazu, vratu, dlaneh ter na drugih predelih kože. Vnos aktivnih snovi poteka z uporabo zelo tankih iglic ali posebne naprave. Obstaja tudi mezoterapija brez uporabe iglic, nadomešča jih učinkovanje električnih impulzov. Alternativa je koristna iz več razlogov. Nekaterim osebam mezoterapija ni všeč zaradi preprostega strahu pred iglami in podobnimi posegi. Dodatno je znano, da klasična mezoterapija pod kožo vnese manjši delež učinkovitih snovi ter ima temu primerne učinke. Električni impulzi obratno delujejo na organizem in njegove funkcije veliko bolj učinkovito, aktivno in naravno. Koristni so predvsem za zmanjševanje maščobnih oblog, blaženje celulita, izboljšanje tonusa kože in mišic ter v razne druge namene. Za razliko od klasične oblike je sodobna mezoterapija neinvazivna, električni impulzi vplivajo na globje plasti kože in celične membrane. Več o mezoterapiji si preberite tukaj.