Hujšanje po porodu

Med nosečnostjo in tudi po porodu je telo izpostavljeno stalnim obremenitvam in velikim spremembam, tudi hormonskim neravnovesjem in drugim dejavnikom, ki vplivajo na delovanje telesa. Drugače se uravnava tudi presnova in izkoristek vnesene energije, torej hrane – čisto normalno je, da se v mesecih nosečnosti na telesu naberejo dodatni kilogrami, ki so nujni stranski produkt povečane porabe energije. Tako pa je tudi hujšanje po porodu zelo pogosto, saj ob rojstvu otroka ne izgubimo vse pridobljene teže. Seveda je to odvisno od primera, pomembno pa je, da med nosečnostjo ne skrbimo preveč glede teže, saj bo za hujšanje po porodu še dovolj časa – najprej je treba poskrbeti, da se otrok normalno razvija in ima dovolj hranil za normalen razvoj vse do rojstva in tudi po njem. Ne pozabimo na to, da tudi skozi obdobje dojenja telo matere prehaja med različnimi hormonskimi stanji, ki spet vplivajo na presnovo. Za uspešno hujšanje po porodu moramo upoštevati vse te dejavnike, predvsem pa moramo postopati premišljeno in raje bolj varno kot drastično.

hujšanje po porodu

Vaje za hujšanje po porodu

Hujšanje se običajno začne s prilagoditvami jedilnika, saj o telesni teži največ odloča vnos kalorij. A pri nosečnicah in doječih materah na tem področju nimamo veliko svobode, saj lahko hujšanje po porodu pretirano obremeni telo, če se lotimo kakšnih večjih sprememb v prehrani. Bolje se je posvetiti vajam, ki so lahko zelo učinkovite, telesa pa ne obremenjujejo. Za učinkovito hujšanje po porodu bo treba seveda najti prave vaje, a upoštevajmo, da te niso za vse enake. Najbolje bo najti izkušenega strokovnjaka, ki bo pripravil poseben načrt za doseganje dolgoročnega cilja. Hujšanje po porodu poteka v več fazah in je nujno postopno, da telo ni podvrženo prevelikim šokom. Poleg tega je treba imeti stalno v mislih dobrobit otroka, tudi po porodu, še posebej to velja za doječe matere. Več nasvetov glede hujšanja po porodu najdete v blogu Linea Snella.

Nasveti za uspešno hujšanje

Ste se odločili, da je čas za hujšanje? Že vrabčki na strehi čivkajo, da boste za uspešno hujšanje morali porabiti več kalorij, kot ste jih zaužili s hrano. Pri tem vam bo zagotovo pomagalo tudi miganje, tako aerobna aktivnost kot tudi vaje za moč. Da bo hujšanje še lažje steklo, smo za vas pripravili še kopico super koristnih nasvetov, ki vam bodo v veliko pomoč pri izgubljanju odvečnih kilogramčkov. Ne spreglejte!

Hujšanje je proces, pri katerem vam ni potrebno hiteti, zato začnite počasi. Za začetek si na primer zadajte nalogo, da vsaj 1 teden ne boste jedli tistih omamnih čokoladnih piškotov, ki vas vabijo z zgornje police omarice. Naslednji teden zamenjajte bel kruh s črnim, skušajte tudi zmanjšati količino, ki jo pojeste. Potem zamenjajte mastne mesne izdelke s pustimi, mastne mlečne izdelke z njihovimi manj mastnimi različicami in tako naprej. Počasi boste v svoj prehranjevalni režim vnesli same zdrave navade za uspešno hujšanje.

Nikoli ne jejte med gledanjem televizije, saj pri tem sploh ne boste pozorni na hrano in hitro boste izgubili nadzor nad tem, koliko ste dejansko pojedli.

Skrijte prigrizke, da jih ne boste opazili. Tako bo hujšanje lažje, saj ne boste imeli še dodatnih nepotrebnih skomin.

Za lažje hujšanje vam priporočamo, da si obroke postrežete na manjših krožnikih. Tako boste prelisičili svoje možgane, da je vaš krožnik poln in prej boste siti.

Uspešno hujšanje bo odvisno tudi od tega, kdaj se boste odpravili v trgovino. Izogibajte se nakupovanju takrat, ko boste lačni, saj boste zaradi lakote v nakupovalno košarico zložili prav vse, kar vidite. S tem pa tudi veliko nezdravih živil. Nakupujte vedno takrat, ko ste siti.

Zvečer se spat odpravite bolj zgodaj. Tako se boste izognili napadom večerne lakote, poleg tega pa se boste zjutraj zbudili prej in imeli dovolj časa, da si pripravite okusno in zdravo malico za hujšanje. Verjemite, rezultat ne bo izostal! Več o zdravem hujšanju si preberite tukaj.

 

Izračun indeksa telesne mase – kakšna je vaša idealna teža?

Vsa zanima, kakšna je vaša idealna telesna teža? Pomagate si lahko tako, da uporabite izračun indeksa telesne mase. Tako lahko s pomočjo matematične formule dobite številko, ki precej natančno opredeli delež telesne maščobe v telesu. To je seveda pomembno prav zato, ker je od deleža telesne maščobe odvisno vaše zdravje in dobro počutje. Pri tem je potrebno napisati naslednje: ocena indeksa telesne mase ni primerna za trenirane športnike, saj imajo zelo veliko mišične mase.

Izračun indeksa telesne mase je postopek, s katerim ugotovimo,v kateri razred prehranjenosti sodimo. Kaj morate storiti? Poiščite ustrezen kalkulator na spletu in vanj vnesite svoje osebne podatke, se pravi telesno višino v centimetrih ter telesno maso v kilogramih. V okencu se vam bo avtomatično zapisal indeks telesne mase, na osnovi katerega boste dobili natančnejše podatke, kako je z vašo prehranjenostjo. Formula, ki vam jo predstavljamo, ni primerna za ljudi, ki so mlajši od 19 let.

Izračun indeksa telesne mase je povsem preprost

Izračun indeksa telesne mase pa lahko opravite tudi sami, se pravi brez pomoči kalkulatorjev, ki jih ponujajo različne strani na spletu. To enostavno storite tako, da svojo težo v kilogramih delite s kvadratom telesne višine v metrih.

ITM (Indeks telesne mase) = [telesna teža v kg] : [telesna višina v m]2

Svoj rezultat primerjajte s številkami v spodnji tabeli. Na ta način boste ugotovili, če imate normalno telesno težo, ali pa ste morda premalo ali preveč hranjeni.

Klasifikacija ITM(kg/m2)
Nedohranjenost < 18.50
Huda < 16.00
Zmerna 16.00–16.99
Blaga 17.00–18.49
Normalna telesna teža 18.50–24.99
Povišana telesna teža ≥ 25.00
Povišana telesna teža 25.00–29.99
Debelost ≥ 30.00
Razred I 30.00–34.99
Razred II 35.00–39.99
Razred III ≥ 40.00

Izračun indeksa vam je torej lahko v veliko pomoč pri ugotavljanju, ali ste presuhi ali predebeli. Pri primerneno hranjenem odraslem indeks telesne mase znaša med 18,5 in 24,9. Če je številka nižja kot 18,4, potem ste podhranjeni, zato ustrezno ukrepajte. Po drugi strani pa številka nad 25 pomeni prehranjenost, zato bo za vaše zdravje najbolje, da kakšen kilogramček ali dva izgubite z ustrezno prehrano ter telesno vadbo. Še več  informacij o izračunu indeksa telesna mase si preberite na blogu Linea Snelle.

Ana Marija Mitič, učinkovito hujšanje brez pretiranih naporov

Ana Marija Mitič hujšanje je primer, ki kaže na kakovosten pristop spreminjanja življenjskega sloga. Ana Marija Mitič danes živi bolj zdravo, hujšanje je bil prvi korak na poti sprememb življenjskega sloga.

Uravnavanje telesne teže hitro, ciljno in ne invazivno

Življenjski slog si vsak človek oblikuje po svoje, nanj pa vplivajo številni dejavniki. Ana Marija Mitič priznava svoj nešportni karakter, zato je iskala temu primerno hujšanje. Šport in rekreacija sta sicer načina hujšanja, ki lahko prinese dobre rezultate. Vendar nekaterim preprosto ni všeč ali ni primeren.

 

Na odru ni najbolj primerno nastopati s tipičnimi posledicami intenzivnega športanja in rekreiranja. Ana Marija Mitič prisega na hujšanje, pri katerem sodelujejo prijazne terapevtke. Z njimi je vsak gib pravilno izveden, kar pomeni manj odvečnih in nekoristnih naporov. Ana Marija Mitič dodatno prisega na hujšanje z thermoslim metodo. Gre za optimalno kombinacijo aktivnih terapij, ki omogočajo izjemne rezultate pri izgubi telesne teže in obsega na najbolj kritičnih točkah telesa. Aktivne terapije so : delovanje infrardeče svetlobe, kromo terapija, konstantna temperatura sedemintrideset stopinj Celzija in aktivna vadba. Ana Marija Mitič ali vsaka druga oseba, pri tej metodi za hujšanje izbira med več kot dvesto vajami. Z njimi se lahko aktivira katerakoli mišica, s tem pa se ciljno odpravlja maščobo v predelih, vezanih na izbrano mišico. S tem se zmanjša obseg, izboljša tonus, elastičnost kože ter pospeši metabolizem. Učinek povečajo temperatura sedemintrideset stopinj Celzija ter infrardeči žarki, zato je učinek dosežen že po dvajsetih do petindvajsetih minutah. Prednost uporabe infrardečih žarkov je v sposobnosti globinskega segrevanja tkiva, kar pomeni prihranek časa potrebnega za ogrevanje. Takšen način ogrevanja poznajo tudi nekateri športniki. Pri vadbi po thermoslim metodi telo porabi do tisoč petsto kalorij, kar je tri do štirikrat več kot pri običajni vadbi. Ana Marija Mitič hujšanje na koncu nadgradi z savno, katere zdravju koristni učinki so splošno znani.

 

 

Podočnjaki, estetska težava

Podočnjaki so estetska težava mnogih oseb. Od osebe do osebe, so podočnjaki različen osebni problem ali težava. Pri vsaki osebi so drugače izraženi, od primera do primera različni so tudi dejavniki za njihov nastanek. Nekatere podočnjaki ne motijo, ter se posledično z njimi ne ubadajo. Drugi iščejo naravne rešitve, kot so spremembe v spanju, prehranjevanju ter v spremembah na drugih področjih. Nekaterim pomaga že jutranje umivanje z mrzlo vodo ali polaganje hladne žlice iz hladilnika na oči. S podočnjaki pa se ukvarjajo tudi dermatološke ambulante.

Podočnjake lahko ublažijo posebne terapije

Posebne terapije za podočnjake uporabljajo dermalna polnila ali filerje s hialuronsko kislino. Hialuronska kislina je sladkorna molekula, ki je naravno prisotna v človeškem telesu. Z terapijo bodo podočnjaki zmanjšani zaradi sami lastnosti hilauronske kisline. Hialuronska kislina ima sposobnost vezanja vode, odpornost proti pritisku, spodbuja celične migracije ter je visoko viskozna. Na ta način se podočnjaki zmanjšajo po skrajšani poti, na daljši rok pa lahko koristijo tudi drugi ukrepi.

Posebne terapije za podočnjake uporabljajo dermalna polnila ali filerje s hialuronsko kislino

Med najpomembnejše štejemo izogibanje stresu, več spanja, sprememba položaja spanja, izogibanje kajenju, uživanju zdravju koristni živil, zdravljenje z enostavnimi in naravnimi zdravili ter gibanje na svežem zraku. Spanje ima pomemben vpliv na nastanek podočnjakov. V prvi vrsti se lahko podočnjaki zmanjšajo z optimalnim časom spanja, pomagata pa tudi razmislek o pravilni legi med spanjem ter po potrebi sprememba lege med spanjem.

Strokovnjaki priporočajo spanje na ležišču z višjim vzglavjem ter položajem spanja na hrbtu. S tema dvema ukrepoma, se lahko krvni obtok prerazporedi. Krvni otok se bo med spanjem manj očitno prerazporedil v zgornje dele organizma, zato ne bodo nastali tako očitni podočnjaki ali bodo celo izginili. Če spimo na trebuhu ali boku, se obratno krvni obtok občutneje prerazporedi v zgornje dele organizma. Prav tako na spremembo v prerazporeditvi krvnega obtoka v zgornje dele organizma vpliva višje zglavje. Prav tako se podočnjaki zmanjšajo, če se uporabljajo hladni obkladki kamilice ali fiziološke raztopine.