Brezžične slušalke – nepogrešljiv pripomoček

Brezžične slušalkeBrezžične slušalke so iz trenda, hitro postale nepogrešljiv pripomoček tako v poslovni kot zasebni komunikaciji. Obstaja veliko število brezžičnih produktov, ki se večinoma razlikujejo po uporabi, tipu brezžične povezave in načinu napajanja.
Brezžične slušalke z mikrofonom, ki se uporabljajo za predvajanje glasbe s telefona in odgovarjanje na klice, so tipičen primer uporabe takšne tehnologije.
Glede na vrsto povezave poznamo brezžične slušalke, ki uporabljajo DECT standarde (Digital Enhanced Cordless Telecommunications), ki uporabljajo za prenos podatkov frekvence med 1.88 GHz in 1.93 GHz (odvisno od države). Ali pa slušalke, ki uporabljajo 2.4 GHz frekvenco, ki je zelo priljubljena med proizvajalci, ki želijo da se njihovi produkti prodajajo po vsem svetu, saj je ta frekvenca v večini držav odprta za brezžične prenose podatkov. Potem pa je tu še bluetooth povezava, ki je najbolj priljubljena in tudi najbolj razširjena povezava za brezžične prenose glasu na kratkih razdaljah. Čeprav bi se lahko uporabljala tudi za prenose na daljših razdaljah, se ne, ker za kratke razdalje porabi precej manj energije in s tem omogoča manjšo porabo baterije.
Poznamo dva tipa bluetooth slušalk. Slušalke, ki uporabljajo tehnologijo Bluetooth 1.0 ali 1.1 in imajo pogosto samo eno slušalko, ki jo namestimo na uho. Te slušalke v večini primerov ne bodo predvajale glasbe, če pa že, bo kvaliteta zelo slaba, saj so namenjene za prenos frekvence glasu. Če pa želimo brezžične slušalke, ki bodo predvajale tudi glasbo moramo izbrati takšne z A2DP profilom, ki lahko predvajajo tudi stereo glasbo, ki je sprejemljive kakovosti.