Bolečina v kolenu je pogost pojav, ki nastane iz različnih vzrokov

Bolečina v kolenu lahko nastane iz več različnih vzrokov in je pogost pojav, še posebej med športniki in ljudmi, ki vsakodnevno obremenjujejo koleno. Bolečina v kolenu je eden izmed najbolj pogostih razlogov za obisk pri zdravniku. Najpogostejši vzroki za bolečino so otečeni ali natrgani ligamenti, poškodba meniskusa, obraba hrustanca in tekaško koleno. Ker je koleno zelo kompleksen sklep lahko marsikatera tegoba povzroči bolečino.

Poškodbe meniskusa nastajajo pri večjih rotacijskih obremenitvah kolenskega sklepa, prav tako pa lahko poškodba nastane že pri daljšem čepenju ali pri močno zavitem položaju kolena. Burzitis je dokaj pogosto stanje gibalnega sistema, torej kosti in mišic, pri tem pa gre za vnetje burz, mošenj ali žepkov napolnjenih s tekočino, ki obkrožajo sklepe ali mišične kite. Simptoma burtzitisa sta močna bolečina v kolenu in omejena gibljivost sklepa. Pri zmanjševanju bolečine lahko pomaga fizioterapija, ki preprečuje brazgotinjenje tkiva in pomaga, da se poškodovano področje čim bolj približa normalnemu delovanju.

Osteoartritis ali obraba sklepa v kolenu je najpogosteje vzrok za bolečino v kolenu pri ljudeh, ki so napolnile 60 let. Tu ni razlike med športniki ali med tistimi, ki se s športom niso nikoli ukvarjali saj lahko prizadene prav vsakega. Bolečina pa je prav lahko tudi posledica poškodbe kolena, ki jo prepoznamo po simptomih, ki pa seveda variirajo in so odvisni od same narave poškodbe. Bolečina v kolenu, še posebej, ko želite koleno stegniti in oteklina sta dva simptoma, ki zahtevata obisk pri zdravniku. Da bi kar najbolje diagnosticirali vzrok za bolečino v kolenu, vas bo zdravnik napotil na vrsto preiskav. Velikokrat so potrebne rentgenske slike ali magnetna resonanca. Vedno pa imejte v mislih tudi pomembno dejstvo, da je lahko tudi stara poškodba, ki ni bila zdravljena vzrok za tegobe in za bolečino v kolenu, zato je pomembno pravočasno ukrepanje.