Balkanski jeziki so jezikovne skupine in oblike, ki se v govornem sporazumevanju in komuniciranju uporabljajo na področju Balkanskega polotoka. Balkanski polotok je ime dobil po gorovju v Bolgariji. V vsakdanjih pogovorih, politično in publicistično pa z izrazom Balkan imenujemo območje jugovzhodne Evrope, ki sega v polkrogu od severne obale Jadranskega morja pa vse do Črnega morja.

Države na ozemlju katerih se balkanski jeziki govorijo in uporabljajo pri sporazumevanju in komuniciranju prek govorjenja so Albanija, Bosna in Hercegovina, Bolgarija, Črna Gora, Grčija, Kosovo in Makedonija. Z večino ozemlja na področje Balkana spadata tudi Srbija in Črna Gora. Večinoma izven območja Balkana pa so države Italija, Romunija, Slovenija in Turčija.

Balkanski jeziki pridobivajo na pomenu in veljavi zaradi procesa širjenja Evropske Unije na področje Balkanskega polotoka. Koristi, ki jih imajo področja, kjer se govorijo balkanski jeziki, so različne in večplastne. Poslovno in ekonomsko področje je zagotovo med pomembnejšimi, saj je Evropa svoj nastanek in poslanstvo v samem začetku temeljila na svobodnem pretoku ljudi, blaga, informacij in vsega drugega kar sodobna civilizacija med seboj dnevno izmenjuje. Poleg tega se z znanjem tujih jezikov širi vedenje in dobre prakse področji, ki jih brez sporazumevanja sploh ne poznali.

Pri poslovanju na Balkanu so balkanski jeziki ključnega pomena. Razumevanje in uporaba v komuniciranju je za ostale evropske jezikovne skupine zahtevno iz več razlogov, predvsem so velika ovira jezikovne posebnosti. Nasprotje, lahko bi rekli olajševalna okoliščina zahtevnega učenja, balkanski jeziki ponujajo v obsežnem delu enakih ali sorodnih besed in izrazov za posamezne jezikovne skupine. Tujcu, ki se bo trudil govoriti Balkanski jeziki, natančneje eno izmed njegovih jezikovnih skupin, se bodo tudi odpustile razne pomanjkljivosti in nerodnosti, ki jih sicer med balkanskimi narodi niso dobrodošle in sprejemljive.

Učenje vsakega tujega jezika je priložnost. Znanje, čeprav spregovoriti zgolj nekaj besed pa privilegij posebne sorte, ki na domače, posebno lokalne prebivalce zelo pozitivno vpliva. Balkanski jeziki pri tem ni nobena izjema.

Leave a comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen.