V zadnjih nekaj letih si lahko 10 najzanimivejših znamenitosti v Tibetu ogledajo tudi zunanji obiskovalci. Tibet je bil namreč precej časa zaprt, saj to ni povsem samostojna država, ampak je avtonomna regija, ki sicer spada pod Kitajsko. Sicer pa je Tibet planota, ki leži v centralni Aziji. Med 10 najzanimivejših znamenitosti v Tibetu zagotovo spadajo naravne znamenitosti. Jezero Pangong v Ladeku se nahaja v bližini izvira reke Ind. Na tem področju se nahajajo čudovite globeli, ki režejo globoko v skalovje mogočnih gora. Kdor ljubi naravne znamenitosti bo zagotovo užival ob pogledu na te naravne mojstrovine. Tudi rečno območje spada med 10 najzanimivejših znamenitosti v Tibetu, predvsem dolina reke Yarlung Tsangpo. Tukaj se nahaja najdaljši kanjon v svetu, najgloblji ovinek reke pa sega na kar 5.382 metra globine.

Ker je Tibet gorato območje, ki se nahaja visoko nad morjem, tam ne uspeva veliko dolinskega rastlinja. Kmetijstvo je zato prisiljeno na boj z naravo, ki je tisočletno tibetansko kulturo oblikoval v pokončen in samostojen narod. Med 10 najzanimivejših znamenitosti v Tibetu je nedvomno potrebno uvrstiti tudi številne kulturne in zgodovinske pridobitve. Največ teh znamenitosti je poveznih s tibetanskim budizmom. Samostani spadajo tako spadajo zagotovo med 10 najzanimivejših znamenitosti v Tibetu, tam se srečuje kultura, religija in filozofija. Arhitektura v Tibetu je izjemno raznolika, saj je rezultat zgodovinskih vplivov. Del vpliva prihaja iz Kitajske, drugi del pa iz Indije. Zanimivo je recimo to, da ima vsak samostan zgrajeno tako imenovano budistično oko oziroma dharmo, ki jo spremljata zmaj in prapor.

Med 10 najzanimivejših znamenitosti v Tibetu spadajo tradicionalne tibetanske hiše. Ena izmed največjih zanimivosti, ki se poraja v povezavi s tibetansko arhitekturo, je lega gradnje. Večina stavb je sezidanih na višjih legah, stavbe pa so obrnjene proti jugu. Stavbe so zgrajene iz kamna, lesa, zemlje in različnih veziv. Ker je Tibet potresno območje, so stavbe zidane na protipotresni način. To dosegajo s tem, da so stene nagnjene pod kotom deset stopinj navznoter in so na dnu nekoliko bolj debele kot na vrhu.

Med 10 najzanimivejših znamenitosti v Tibetu pa nedvomno spada palača oziroma rezidenca, ki si jo lastijo Dalajlame. Že deset let je ta rezidenca vpisana na seznam UNESCO-ve svetovne dediščine. Na tem seznamu se nahajata tudi templja Jokhang in palača Norbulingka. Na naš seznam 10 najzanimivejših znamenitosti v Tibetu pa moramo uvrstiti še tržnico Jokhang, ki pomeni »Budino domovanje«. Na tej tržnici poteka živahno trgovsko življenje na značilno tibetanski način, ki ga boste spoznali, ko boste obiskali to čudovito deželo.

http://www.agencija-oskar.si

Enhanced by Zemanta

Leave a comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen.